Contorul de gaz este un dispozitiv care vă permite să măsurați cantitatea de gaz care este utilizată, evaluând astfel numărul și contabilizarea consumului fiecărei gospodării.
În funcție de nevoile individuale, aceste valori sunt destinate să se schimbe pe tot parcursul anului: gândiți-vă doar că în timpul lunilor reci de iarnă casele trebuie încălzite, în timp ce vara gazul este utilizat în principal pentru bucătărie și alte necesități gospodărești.
Acest instrument oferă utilizatorilor posibilitatea de a face o citire periodică, ce trebuie apoi comunicată companiei furnizoare, pentru a evita emiterea de facturi pe baza consumului presupus. Dispozitivele de ultimă generație sunt structurate cu un mecanism digital, menit să simplifice citirea acestora și, mai presus de toate, să furnizeze multe date utile utilizatorilor individuali.
Contorul este deținut de distribuitorul serviciului și, ca atare, este acordat sub formă de împrumut pentru a fi utilizat consumatorilor care sunt obligați să îl utilizeze în mod corespunzător, păstrând intacte cerințele acestuia.
Compania care se ocupă de gestionarea gazului este încă responsabilă pentru instalarea și întreținerea dispozitivului, dacă apar probleme care, în unele cazuri, poate fi nevoie, de asemenea, de înlocuirea acestuia.
După cum este ușor de ghicit, contorul este un instrument de importanță extremă pentru întregul sistem de gaz, care reprezintă, de asemenea, un punct deosebit de sensibil. Acesta poate fi montat atât în exterior (într-un compartiment tehnic special), cât și în interiorul (într-o zonă protejată) a clădirii.
Contoarele, analogice sau digitale, trebuie, de asemenea, să fie aprobate și, prin urmare, să îndeplinească anumite caracteristici.
Debitul este legat de puterea termică a sistemului. Acest indice include două valori: debitul maxim (Qmax) și debitul minim (Qmin): primul indică valoarea pragului de funcționare dincolo de care dispozitivul nu garantează performanța acestuia și este exprimată în metri cubi pe oră; al doilea indică efortul pe care sistemul îl poate susține pentru o perioadă scurtă de timp înainte de rupere și depinde de suma debitelor individuale legate de dispozitivele de utilizare instalate la domiciliul consumatorului.
O problemă care nu trebuie subestimată este cea a relației dintre debitul maxim și cel minim, deoarece majoritatea problemelor de aprovizionare cu gaze depind tocmai de dezechilibrele de acest tip. Pentru a asigura o aprovizionare adecvată, este esențial ca raportul dintre Qmax/Qmin să rămână într-un interval specific definit pe baza unor valori de referință.
Un contor defect măsoară, de obicei, debitul incorect, indicând un volum de materie primă furnizată care nu corespunde cu alimentarea efectivă. De aceea, este necesar să verificați periodic funcționarea contorului care necesită o întreținere de rutină atentă.
No Comments