Морските водорасли – полезни за сърцето и кръвното

Морските водорасли са богат източник на протеини, известни като биоактивни пептиди, които се откриват и в млякото.

 

Тези химикали имат подобен ефект на ACE инхибиторите – лекарства, често предписани за намаляване на кръвното налягане и предотвратяването на инфаркти и инсулти.

 

Познати са над 30 хиляди вида водорасли. Популярен сорт е Уакаме – съставка на японската супа мисо, салати и зеленчукови ястия. Други известни видове са Комбу и Нори. Те се изсушават и се използват за увиване на суши, което вече се приготвя дори и в наши ресторанти.

 

 

Един килограм водорасли съдържа минерали, микроелементи, аминокиселини и фитохормони колкото 100 хил. литра морска вода.

 

 

Многото и различни ензими в тях са изключително важни за доброто храносмилане, и не само. Водораслите действат пречистващо на организма от токсини. Изключително богати са на бетакаротин, витамини С и Е, манган, цинк, магнезий, калций, мед, желязо, селен, хром и др., които изграждат антиоксидантните ензими в организма ни, а те намаляват свободните радикали.

 

Според изследвания водораслите активират нервната система и помагат за преодоляване на депресията, тъгата и липсата на концентрацията.

 

Има доказателства, че жените, които консумират морските растения, имат здрава костна система и по-рядко страдат от остеопороза, в сравнение с тези, които не консумират такава храна.

 

Изследване показва, че екстрактът от т. нар. „ядлива алария“ притежава антисъстаряващи свойства и възстановява кожата, благодарение на съдържанието си на сиртуини – вид протеини.

вземи 30% отстъпка